Historien bag

Den samske landbrugsjord er blandt landets bedste. Derfor er det oplagt, at udnytte den til at få de bedste resultater ud af økologisk landbrugsdrift. Det var tanken bag foreningen Økologisk Samsø, der blev dannet i 2012. Samarbejdet skulle sikre, at de samske økologer var i front, når det gjaldt økologiske metoder og virkemidler.

Derfra gik det hurtigt, og i 2013 opstod tanken om en jordbrugsfond på baggrund af en virkelighed hvor kombinationen af jordpriserne, bedrifternes størrelse og indtjeningsmulighederne gør det næsten umuligt for en ung landmand at låne penge til en gård. Da gården på Alstrup 2 blev sat til salg, så det ud til, at landbruget ville ende med at blive opkøbt af et større, konventionelt landbrug, blev det klart, at for at vende denne udvikling skulle der gøres noget. 

 

"Samarbejdet skulle sikre, at de samske økologer var i front, når det gjaldt økologiske metoder og virkemidler."

Foreningen Økologisk Samsø blev dannet, med det hovedformål at stifte en fond, og nu er fonden SamsØkologisk en realitet. Jordbrugsfonden formål er at købe gårde og forpagte dem ud til unge økologiske landmænd. Således skal fonden sikre et større økologisk areal, og gøre det lettere for unge økologiske landmænd at komme i gang.

Fonden skal også skabe bearbejdningsvirksomheder som mejeri og slagteri, så produkterne kan forarbejdes lokalt. Jo flere gårde fonden får købt, jo større sammenhæng kan der skabes mellem gårdene hvad angår  sædskifte, gødning og afsætning. Samtidig skabes et fagligt og socialt fællesskab.